Veien opp motbakken
Da Are Rydland fikk beskjed om at han hadde kreft på tungen, så han for seg tiden fremover som en lang og tung motbakke i skiløypa. Are var en aktiv idrettsmann, lærer og likte å spille althorn.
Etter å ha drevet med langdistanse i skirenn og løping i mange år så vet jeg hva det vil si å gå i motbakke, forteller Rydland om hva han tenkte da han fikk diagnosen.
Over tid hadde han kjent en smerte i tunga som han trodde skulle gå over. Men en dag ble smerten så stor at han oppsøkte lege.
– Legen hadde en lampe hvor han lyste inn i munnen min. Basert på det han så forberedte han meg på at det kunne være kreft. Jeg var 54 og følte jeg fikk en dødsdom. Sykdommen var ukjent for meg. Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre.
Munn- og halskreft er nesten dobbelt så vanlig blant menn som hos kvinner.
Fremdeles er ikke alt forstått når det gjelder årsakene til sykdommen. Det er en tydelig sammenheng mellom Humant Papillomavirus (HPV) og kreft i munnen og svelget. 60 % av økningen av munn- og halskrefttilfeller anslås å være pga HPV. Kreften til Are var HPV-relatert. I dag finnes det heldigvis en vaksine mot dette.
– Jeg brukte tid på å finne mestringsstrategier og fokus var på det jeg kunne gjøre noe med. Jeg visste ikke hva jeg kom til å møte, jeg forsto at jeg måtte mobilisere og forholde meg til situasjonen.
For å behandle kreften i tungen var det nødvendig med både stråling og kirurgi. Som følge av strålingen fikk Are problemer med kjevebenet.
– I 2016 fikk jeg beskjed av legene på Rikshospitalet at kjevebenet stod i fare for å knekke. Litt senere så skjedde det. Da må jeg innrømme at jeg var langt nede. Uten kjeve får man kraftig redusert livskvalitet. Det ble vanskelig å snakke og å spise.
På grunn av skader på tenner og kjeve som følge av stråling har Are hatt høye tannlegeutgifter.
– Det har vært en lang og dyr prosess. Tannlegeutgifter til rekonstruksjon blir ikke dekket helt. De totale utgiftene på kjeven min var ca. 80.000 og jeg måtte selv ut med 25.000. For en pensjonist som meg er det mye penger.
Are har gått utallige skirenn i sitt liv, og dermed flere tunge motbakker. En av disse er Bitch Hill, som er en kjent motbakke fra den amerikanske utgaven av Birkebeinerløpet.
Jeg er vant til å være utholdende i skiløypa og takle motbakker og smerte. Det har hjulpet meg når jeg har vært syk. Heldigvis finnes det noe som heter frontallapper i hodet som styrer personlighet. De er ihvertfall intakt svarer 75-åringen og ler.